Program Skutečně zdravá škola

 

Členové akční skupiny SZS:

   Aktivity skupiny se zaměří na pěstování bylin a plodin na zahradě mateřské školy a základní školy a jejich následné využití při výuce. Nebo navazování spolupráce s místními pěstiteli, tak aby se děti mohli dozvědět více o tom, odkud jídlo pochází. Objektem zájmu budou také společné aktivity týkající se vaření v MŠ i ZŠ. Pracujeme také na začlenění různých vzdělávacích akcí v oblasti zdravého životního stylu do školního vzdělávacího programu.

Exkurze k místním výrobcům nebo pozvánka výrobců na některou z tematických akcí školy.

 

Hlavní dodavatelé potravin ZŠ a MŠ Jakubčovice nad Odrou:

Soukromý zemědělec: Jakoslav Vala, Lev Marek

Maso: BIDWEST Opava

Zelenina: OVO- LUNA Ostrava

Ryby: MADE-GROUP

Mléko, mléčné výrobky: farma FRANTIŠKŮV DVŮR, Klokočov; Mlékárna Valašské Meziříčí

Produkty zdravé výživy: Samaniel zdravá výživa, Odry; Špajzka bezobalový obchod, Odry

Bylinky a koření: Javorka Josef, Nový Jičín

Ekologicky šetrné čistící prostředky: Ekologický obchod Fajne jidlo, Lumírova , Ostrava Výškovice

SPLNĚNÁ KRITÉRIA V PROGRAMU: „SKUTEČNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA“

Angažovanost a kultura stravování                                                  

Kritérium B1

Na naší školce funguje akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na dalších krocích.

 

Členové akční skupiny:

Pracovníci školní jídelny: Lukašíková Lenka, Kočišová Yvona, Doležalová Jarmila

Pracovníci ZŠ: Máčková Jiřina, Pajurková Martina, Šrámková Lenka, Šrámková Dagmar,

                         Zapletalová Monika

Pracovníci MŠ: Stančíková Michaela, Zemánková Alice, Strempková Kateřina

Zástupci rodičů: Ambrožová Pavlína, Šindlerová Bára, Krajíčková Eva

Zastupitelka OÚ: Kočišová Yvona

 

Kritérium B2

S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení školního stravování. Žáci mají možnost v rámci projektů nahlédnout do provozu kuchyně. Kuchařky se aktivně zapojují a podílejí na spolupráci s MŠ při vzdělávání dětí.

 

Kritérium B3

Rodiče jsou informováni o nabídce jídel ve školní jídelně i programu Skutečně zdravá škola na nástěnkách, webových stránkách školy a školním časopisu Pavouček. Rodiče byli vyzváni k aktivnímu zapojení do školního života a možnosti získávat co nejvíce informací týkajících se oblasti školního stravování a vzdělávání.

 

Kritérium B4

Respektujeme potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim pokrm připravíme nebo umožníme za dodržení předepsaných podmínek ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.

 

Kritérium B5

Při úklidu v prostorách školy a při mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni používáme ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

 

Kvalita jídla a místo původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

 

Kritérium B6

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady. Pečlivě kontrolujme složení potravin i specifikace používaných výrobků a minimalizujeme používání polotovarů. Pro přípravu pokrmů používá školní jídelna polotovary jen tehdy, pokud jí technické a personální vybavení kuchyně neumožní použít nezpracovanou surovinu či potravinu.

 

V jídelně nejsou používané potraviny, jež obsahují Barviva:

E110 Žluť SY

E104 Chinolinová žluť

E102 Tartrazin

E107 Žluť 2G

E122 Azorubin

E124 Košenilová červeň A

E129 Červeň Allura AC

E132 Indigotin

E133 Brilantní modř FCF

E120 Košenila

E123 Amarant

E131 Patentní modř V

E151 Čerň BN

Aromata/stimulátory

E621 L-glutaman sodný

E635 Disodné ribonukleotidy

Sladidla

E951 Aspartam

E950 Acesulfam K

E954 Sacharin a jeho soli

Konzervační látky

E211 Benzoan sodný

 

Ve ŠJ byla provedena kontrola obsahu pudinkových prášků, jelikož tyto výrobky velice často výše uvedené látky obsahují. Také byly vyloučeny rostlinné tuky, jež obsahují Trans-mastné kyseliny, které byly vyrobeny z rostlinných olejů (procesem hydrogenace) tak, aby měly delší trvanlivost. Trans-mastné kyseliny zvyšují riziko onemocnění srdce a dalších zdravotních obtíží. Můžeme je nalézt v částečně hydrogenovaných rostlinných olejích používaných pro smažení a pečení a dále v některých margarínech, sladkém pečivu, sušenkách nebo dortech v prášku.

GMO - Při přípravě pokrmů ve školní jídelně se vyhýbáme výrobkům či surovinám, které byly geneticky upravené nebo které obsahují geneticky upravené složky.

 

Kritérium B7

Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.

Definice „čerstvé potraviny“ dle programu Skutečně zdravá školka zahrnuje takové potraviny, které nejsou průmyslově zpracované, tj. například čerstvé nebo mražené ovoce a zelenina, maso, těstoviny, rýže, mouka nebo luštěniny. Čerstvé potraviny jsou přírodního původu. Do této definice spadají i některé částečně zpracované potraviny, jako je mléko, kvalitní sýr nebo celozrnný chléb.

 

Jídla, která obsahují následující složky, jsou stále považována za čerstvá:

✓ čerstvá nebo mražená zelenina a ovoce

✓ brambory neloupané nebo loupané

✓ konzervovaná zelenina, kukuřice nebo luštěniny bez přidaného cukru

✓ čerstvé, sušené nebo konzervované ovoce (bez sirupu a cukru), včetně konzervovaných rajčat

✓ syrové nebo mražené maso, které může být nakrájené na kostky nebo pomleté, šunka

✓ čerstvé nebo mražené mléčné výrobky, včetně jogurtu a zmrzliny

✓ vejce

✓ pesto

✓ kari pasta

✓ sýr (s výjimkou vysoce zpracovaného – viz níže)

✓ mlýnské obilné výrobky – mouka, krupice, vločky, trhanka, kroupy, lámanka, jáhly, pohanka, klíčky a müsli směsi obilovin

✓ rýže

✓ těstoviny

✓ chléb, rohlíky, korpus na pizzu – vždy s podílem celozrnné mouky

✓ dehydratovaný polévkový bujón (nesmí obsahovat vyjmenovaná aditiva)

✓ směsi na pečení chleba, pudinkový prášek (nesmí obsahovat vyjmenovaná aditiva)

Kritérium B8

Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.

z volného chovu, bioprodukty, místní potraviny atd.

 

Kritérium B9

Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsouv jídelníčku jasně označeny. (budou podtrženy)

, stačí ručně barevně označit nebo zvýraznit sezónní produkt na jídelním lístku.

Kritérium B10

V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.

 

Kritérium B11

Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzdělávání v oblasti zdravé výživy a vaření. Kuchařky se pravidelně účastni školních seminářů a hodin vaření, pořádaných portálem Jídelny.cz (např. Nové trendy v moderním vaření, zdravá výživa)  

 

Kritérium B12

Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle potřeby po celý den pobytu ve školce.

                                                                                            

Kritérium B13

Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými. Omezujeme používání přidaných cukrů při přípravě pokrmů i nápojů. Dětem jsou nabízeny ve džbáncích nedoslazované ovocné čaje nebo džusy, mléko, pramenitá voda s citronem nebo bylinkami (např. mátou, meduňkou nebo kouskem ovoce).

 

Vzdělávání o jídle

Kritérium B14

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu. S dětmi v MŠ i ZŠ každoročně sejeme na jaře semínka, sbíráme bylinky, provádíme pokusy klíčivosti rostlin a optimálních podmínek pro jejich růst. Sadíme stromky na Den Země, účastníme se projektu 24. hodin, který je určen dětem, rodičům a mladým lidem.

 

Kritérium B15

Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření. Ve škole je kroužek vaření, ve kterém se děti mohou seznámit se zdravou výživou.

 

Kritérium B16

Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské a bylinkové zahrady. 

 

Kritérium B17

V rámci výuky v MŠ pořádáme každoroční návštěvy farem.

 

Místní společenství a spolupráce

V této oblasti nám zbývá slnit tyto dvě kritéria abychom dosáhli bronzového ocenění.

 

Kritérium B18

Každoročně pořádat pro děti, rodiče a veřejnost akce na téma zdravé stravování.

Pořádat akce tematicky zaměřených na zdravé stravování pro děti, ale i rodiče a širší okolí spojené s ochutnávkou pokrmů, besedou nebo přednáškou.

 

Kritérium B19

Aktivně zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.

Sdílet zkušenosti z programu s ostatními školami, rodiči a veřejností.